Hallmark er amerikansk julepynt for ægte samlere

I USA er Hallmark et af de allermest kendte varemærker, når det kommer til julepynt og ornamenter med interesse for samlere. Siden 1973 har Hallmark udgivet mere end 8.500 forskellige julekugler og samlerfigurer til juletræet, og de flotte, veludførte ornamenter er fortsat populære og eftertragtede.


Hallmark blev grundlagt i 1910 af Joyce Hall og er i dag den både ældste og største producent af julekort og lykønskningskort i USA. Med god forretningssans og innovationslyst er Hallmark gennem tiden blevet meget mere end flotte julekort, og i dag er det en kæmpe virksomhed med 30.000 ansatte. Hallmark har blandt andet sin egen tv-kanal, eget bogforlag og online blomsterbutik - og siden 1973 har Hallmark også fremstillet julepynt og samlerfigurer der i den grad er faldet i de amerikanske forbrugeres smag. 


Hallmark Keepsakes
I 1973 udgav Hallmark sin første lille julekollektion bestående af 6 glaskugler og 12 figurer lavet ud af uld og garn, og de kaldte dem keepsakes, hvilket skulle vise sig at være særdeles klogt tænkt. På dansk kan det engelske ord keepsake vel bedst oversættes med et minde eller en souvenir, og heri ligger hele filosofien bag Hallmark’s populære julepynt. At hvert ornament man køber for at hænge på træet skal frembringe et minde, markere en vigtig begivenhed eller sige noget om vores personlighed og liv. Juletræet skulle pludselig ikke længere kun være smukt dekoreret. Det skulle også fortælle historier og huske os på de særlige øjeblikke - og det skulle afspejle vores interesser, passioner og idealer. Hallmark har siden 1973 udgivet samlerfigurer og julekugler der spænder utroligt bredt og favner de fleste temaer. Fra Borte med Blæsten til Barbie og Star Wars. Fra Disneyfigurer til Peter Plys og Batman. Fra månelandingen i 1969 til det vilde vesten og de olympiske lege. Der er barnets første julekugle, julepynt dedikeret til verdens bedste bedsteforældre eller verdens sødeste skolelærer, og der er julemænd og julekoner, snemænd, bygninger, julemad og store såvel som små begivenheder af enhver tænkelig art. Hallmark har udgivet mere end 8.500 forskellige ornamenter siden 1973, og det er faktisk imponerende, at de kan blive ved med at komme på nye temaer og figurer hvert år.

Officiel Hallmark-butik i USA


Hallmark som tilløbsstykke
I dag er Hallmark Keepsakes stadig flagskibet i virksomhedens julesortiment, og der udgives hundredvis af nye ornamenter årligt - selvfølgelig i begrænsede oplag. I juli måned hvert år er både Hallmark’s officielle butikker i USA såvel som deres hjemmeside et tilløbsstykke uden lige, når det pågældende års nye julepynt og ornamenter offentliggøres og sættes i salg. Der er endda skabt så meget hype om de populære samlerfigurer, at der i USA findes omkring 500 Keepsake Ornament-klubber fordelt over hele landet, hvor man mod et medlemsgebyr kan få adgang til ornamenter produceret i særligt begrænsede oplag og forskellige andre medlemsfordele. Det ER stort, og det ER amerikansk, men det er altså også et utroligt godt udtænkt koncept, hvor man formår at indfange tidsånden i sine produkter og skabe kæmpe interesse for hvad der skal hænge på juletræet.

Kvalitet uanset materiale
Julepynt fra Hallmark har altid været et produkt af den tid det er blevet udgivet i, og man har konsekvent sikret sig, at ornamenterne er fulgt med tiden, også når det kommer til teknologisk udvikling og materialevalg. Høj kvalitet er stadig i dag et af kendetegnene ved Hallmark’s figurer, og der anvendes mange forskellige materialer og teknikker til at skabe de helt rigtige figurer og julekugler. Der findes derfor også ornamenter i både glas, træ, porcelæn, resin, metal og forskellige plasttyper. Valget af materiale foretages nøje ud fra hvad man vægter højest i det færdige resultat, og fordi mange af Keepsake-samlerfigurerne kræver en høj detaljeringsgrad og stor præcision er disse oftest enten støbt i resin eller plastik. Uanset materiale, kan man dog være sikker på, at det er lavet til at holde i lang tid, for det er noget af det Hallmark slår sig op på: At deres julepynt bliver gemt og passet godt på gennem generationer og bliver til værdsatte arvestykker.

Priserne på nyt julepynt fra Hallmark ligger typisk mellem 10 - 30 dollars, og det er derfor noget, de fleste har mulighed for at kunne være med på. Særlig populære og eftertragtede ornamenter kan dog lande på en helt anden pris, hvis de sælges på auktion eller Ebay og den rette køber er derude.

Scarlett Ohara fra Borte med Blæsten

Denne Hallmark-figur af Scarlett O’Hara fra filmen Borte med Blæsten er en af de eftertragtede med stor samlerværdi. I perfekt stand vil den i dag typisk koste mellem 600 - 800 amerikanske dollars.

Hallmark i Danmark
Hallmark Keepsake-julepynt forhandles ikke i Danmark (eller Europa for den sags skyld), og man er derfor nødt til at krydse Atlanten for at få fingre i de flotte figurer. Faktisk er det sådan, at det slet ikke er muligt at blive officiel forhandler udenfor USA og Canada. Her hos Hollymoods henter vi løbende udvalgte Hallmark-ornamenter hjem fra USA, typisk gamle figurer og julekugler der stadig fremstår som nye, og du vil kunne finde vores aktuelle udvalg i vores vintage- og samlerhjørne her på siden.